RIFAQUARIUM
 
Gedachtenkronkels van een aquariumfanaat

Als ik op mijn trapje voor het rifaquarium zit,
droom ik weg over hoe het allemaal begon,,,,,,
Rond 1980 ben ik begonnen als aquariaan, eerst een algemeen tropisch zoetwater aquariumbakkie met plaatie's, guppen enz,,,Ik werkte toen op een school waar de verzorger van de bak in de hal een wat oudere man was die er mee op wilde houden. Na wat praten en stotteren ben ik er samen met een collega aan begonnen, we hebben in de bestaande bak die in de muur van de hal ingebouwd was en gedeeltelijk van staal opgebouwd was een volglasbak gemaakt, iets waar ik veel van geleerd heb. Toen die vriend en gewaardeerde collega een nogal zwaar motorongeluk kreeg, waar hij nooit meer totaal van genezen is en hij daardoor niet meer mee kon doen, moest ik op zoek naar een vervanger. Er was wel iemand met een vissen hobby maar dat was een zeeaquariaan, en dat leek wat te hoog gegrepen! Ik ben een paar keer bij hem op bezoek geweest en we besloten samen een bak in een bejaardentehuis te gaan onderhouden, ik werd helemaal verliefd op het RIFAQUARIUM!! Om een lang verhaal kort te maken we hebben geheel op eigen kracht een aardig zeebakkie opgestart en je raadt het al; na weinig tijd thuis ook een leuk bakkie overgenomen!!!!! Als je eenmaal er voor gevallen bent ben je niet meer te redden,,,,lid geworden van cerianthus,,veel boeken kopen en lezen,,en zoveel mogelijk aquariumwinkels bekijken. Het onderhoud van de bak in het bejaardenhuis stopte wegens algehele renovatie,,,en in"88 moest ik gaan solliciteren omdat het leerling-aantal zwaar was gedaald. Toen aangenomen op een school voor moeilijk lerende kinderen (werk ik nog) Daar was (nog!) geen aquarium, in het begin had ik ook geen tijd om er eentje te starten. Thuis had ik nog wel een zeebak en ik onderhield er één bij een ouder echtpaar.

Het is nu al weer 16 jaar dat ik op de KRANENBURGSCHOOL werkzaam ben Toen ik er twee jaar was werd er serieus nagedacht over het opzetten van een rifaquarium; thuis draaide hij nu enige jaren naar tevredenheid. Door het toch altijd lage budget werd er uitgekeken naar een aanbieding van een tweedehands geheel en uit een onverwachte hoek kwam een bak bij een van de ouders van onze leerlingen vrij, zij wilden er mee stoppen. Na de boel bekeken te hebben (bak 50*50*160 met levend steen, softkoralen en vissen) en hoewel we geconstateerd hadden dat er een nieuwe voorruit in moest, het toch maar gewaagd. Toen de nieuwe ruit en een passende ombouw klaar waren hadden we een mooie BLIKVANGER in de hal van de school! In de jaren dat deze bak stond hebben we bijna alle rampen wel gehad: hangende verwarming,,zoetwater bijvul-kraan blijven doorlopen!! ,,,,brand door kortsluiting turbello!!,,tot drie keer toe stroomuitval en ziekte’s tot twee keer toe. Al deze rampen eindigden in totale uitroeiing van het leven in de bak !!!@#$% Dit koste zoveel financiële aderlatingen. Toen wij twee jaar geleden constateerden dat het gehele onderstel totaal verroest was, en de bak vanwege gevaar voor de leerlingen vervangen moest worden, de beslissing genomen moest worden: NIEUWE BAK OF STOPPEN!!


We mochten alleen doorgaan als we een goed onderbouwd plan en systeem hadden. Wij (het aqua team) dorsten een nieuwe bak wel aan en begonnen te fantaseren en als houtworm kwam ik op het idee om een HOUTEN aquarium te bouwen.  Eerst onderzoek plegen en al snel kwamen we aan bij een meneer in Hardewijk die aquariums vervaardigde uit betonplex en op zijn aanwijzing zijn we op bezoek geweest bij de aquarium vereniging in Leerdam ('In Leerdam naar de haaien') waar verschillende van dit soort bakken stonden en ze er wat wijs mee waren. Wij  wilden echter wat anders dan een houten kist met glazen voorruit. Zo kwamen we tot het besluit om een PROEFBAK te bouwen waar dan ook tijdelijk de levende have die we nu nog bezaten in kon als de grote bak weg ging. De nieuwe grote bak, zou dan later op dezelfde plaats van de oude komen.

Wel wilden we zoeken naar SPONSORS zoals Bruynzeel of een andere, maar dat viel nog niet mee. We hebben het model (zeshoek) zo gemaakt dat het midden op een stand van een beurs of in een kantoor of hal kan staan. Alles is er ingebouwd en met ÉÉN stekker aan te sluiten!! Dit is aardig gelukt al heeft het bouwen wel veel meer tijd genomen als gepland was,,de oorzaak lag in het feit dat we alles moesten uitdenken en uitproberen. Maar na lange tijd was het dan zover en stond het ding daar met water en leven. Bruynzeel  was echter ondertussen overgenomen door een Frans bedrijf. Het enige dat de mensen daar nog konden doen voor ons was enige zeewater bestendige platen tot onze beschikking stellen voor het nieuwe grote houten aquarium (hier waren we erg blij mee) Het zeshoekje staat nu leeg, maar we kunnen het altijd nog verkopen of zo

Nu het ontwerp van de GROTE BAK! In deze bak wilden we de ruiten ook grappige vormen geven maar er wel meer doorkijk-ruimten in maken als in de zeshoek. Ook wilden we een gedeelte voor zeenaalden, zeepaardjes, garnalen en wieren dat afgescheiden is van de rest, en als klap op de vuurpijl wilden we een grot waardoor je nog wat schemerig de vissen ziet. Boven de bak moest ruimte voor HQI verlichting komen en er onder wilden we open ruimte creeëren om niet zo’n masief geheel te krijgen. Dit hield wel in dat we het filter ergens anders moesten plaatsen, liefst een plek waar je niet de hele tijd op je knieen moet om iets te veranderen en waar je ruimte hebt om dingen groot aan te pakken. Het zou leuk zijn als we er ook nog wat zouden kunnen experimenteren!

Dit alles vonden we in de KELDER recht onder het nieuwe aquarium, er waren daar zelfs nog meer voordelen zoals een naastliggend verwarmingshok waardoor we 's winters de temperatuur konden verhogen zodat er bijna niet meer met electra bij verwarmd hoeft te worden en 's zomers de temperatuur omlaag gehaald kan worden door koele lucht vanuit de kruipruimte langs de filterinstallatie te blazen. We bedachten dat voordat we aan de nieuwe bak konden beginnen we eerst plaats moesten maken in de kelder en daar een manier vinden om het droog-nat-filter, de sub (he WAT???? de oude bak als een soort buffer en meteen voor de opvoer pompen) in te plaatsen. Ook moesten we nog een plek vinden om een grote eiwit afschuimer te installeren. Nou dan maar recht onder de plek van de nieuwe bak een werkblad met daaronder een plaat om de sub op te zetten,,,,dat ging goed maar het plaatsen van het filter had nog wat haken en ogen,,,, Zoals het boren van een gat onderin het nat filter. Dit lukte wonderwel en vol goede moed het sub geplaatst en daar vast het levende steen in gedaan en wat circulatie pompen met een paar verwarmingselementen,,,,,toen het filter op z'n plek zetten en daar begon het gedonder: de hele bodem die zo netjes heel was gebleven met boren spatte uit elkaar (wat er toen bij mij allemaal uitkwam zal ik hier niet herhalen) Toen even een flink blokje om om de rookwolkjes uit m'n oren te krijgen!!! Met zulke geintjes zou je er het bijltje bij neer gooien.

Ondertussen waren we ook begonnen met het bouwen van een eiwit afschuimer en dat was een getob, we hadden er nogal verschillende meningen over!! Maar eigenwijs als ik ben toch mijn zin doorgezet en een erg grote buis van 160 en 2 meter lang als basis genomen!Toen heel moeilijk gedaan en er een buis van 120 in gemaakt en daarna getracht door twee buizen heen nog wat aansluitingen er door te prutsen,,,,,waar de aan-en afvoer door moesten. Ook nog de circulatie pomp voor het produceren van veeeeeel lucht belletjes; deze eiwitafschuimer heeft ons eigelijk alleen maar ellende bezorgd.

 

Dus maar weer aan het droog nat filter verder en Rob had natuurlijk weer HET idee!!!!! Een HOUTEN NAT FILTER: het ei van Columbus!! Het houten nat filter is een groot succes en het laden filter past er goed op. We hebben hem wel verplaatst want anders hadden we helemaal geen werkblad meer. De volgende stap was een paar houten wanden en een deur er omheen,,,,,,nu nog een plafond en we hadden een eigen filterkamer!

De eiwit afschuimer zo goed mogelijk dicht gemaakt met silliconenkit en toen hebben we het filtergebeuren kort gesloten (de opvoer buizen aan de retour buizen gekoppeld) en dit geheel in werking gezet,,het gevolg......!!!!! Veel water waar het absoluut niet hoorde!!!! Dus de boel maar in het sub gepompt en nog een gruwelijke tijd aan het tobben geweest om het draaiende te krijgen. We hadden er nog haast mee ook, want we hadden een bod gedaan op een inhoud van een zeeaquarium en als dat doorging moest dat spul in de sub en moest het filter werken,,,,, Dat ging door en we zouden het spul zaterdags in Nuth (of all places) in Limburg gaan ophalen, na een beetje uitstel is dat ook gebeurd. Alleen de eiwitafschuimer werkte nog niet (lekte) en toen we na een zeer vermoeide dag in utrecht aankwamen bleek het zoveel te zijn dat we er nog een tijdelijk aquarium bij hebben moeten plaatsen. Vermoeid maar toch ook voldaan hebben we dit avontuur ook weer goed volbracht

In de filterkamer moeten we natuurlijk ook water hebben en ons leek het hebben van zowel warm en koud water wel handig. Allebei gaan met een leiding door de kelder maar voor dit grotere werk vraag ik de LOODGIETER toch maar even. Deze woont tegenover mij en we zijn vrienden. Wat goed uit komt is, dat hij pas z'n keuken heeft verbouwd en daar is een stalen aanrecht uit gekomen die hij niet gebruiken kan omdat 'ie erg groot is. We slijpen de bakken met mooie mengkraan er af en plaatsen deze in de filterkamer: het is of dat 'ie er voor gemaakt is!! Dan de afvoer want dat is een groter probleem,,,,,de riool buis zit op 1,8m hoger dan de keldervloer, dus moet er een ton met een pomp geplaatst worden die het afvalwater in het riool loost. Zo lees je dat het pad van een aquateam niet over rozen gaat,,,,, maar daarom niet getreurd en "vrolijk" weer verder gegaan met het aqua gebeuren, deze afvoer is goed gelukt en de water aanvoer ook. We vonden op marktplaats.nl een paar grote plastic watervaten twee van 120 liter en één van 240 liter deze werden voor een zacht prijsje aangeboden en we konden de directeur strikken deze op te halen daar hij toch naar Limburg ging (hij is wel geschrokken van de afmetingen toen hij daar aan kwam maar hij heeft met inschakeling van een andere collega ze WEL ALLEMAAL meegenomen goed he!,,,mijn complimenten Eef!!) Deze vaten worden gebruikt als vooraadvat voor water uit de ionenwisselaar (deze had ik al een paar maanden geleden een keer gekocht via marktplaats) één 120liter en de andere om zout water goed te kunnen mengen en doorluchten voor het water verversen van 240liter (180liter in de maand) We hebben de sub en de filter installatie laten draaien en zijn toen aan de nieuwe bak begonnen.

Voordat het ECHTE werk aan de bak nog kon beginnen, eerst een uitslag gemaakt(een tekening op ware groote); daarop konden we precies bepalen hoe groot de bak werd. De grondplaat of bodem stelden op de breedte van een plaat 2250 mm, net zo lang dat de doorgang nog groot genoeg was en de zeepaardjes afdeling nog net te realiseren was,,,het model hadden we al langer in ons hoofd en met wat aanpassingen leek het echt op wat we wilden. Toen de waterstand bepalen, en de maat hiervoor namen we door te kijken of je bij een bepaalde diepte nog onder, achter in de bak kan komen zonder koppie onder te gaan (we kregen 600 mm waterstand en een bakhoogte van 650 mm) Maar waarop kwam dit geheel nu te staan??? Ik dacht natuurlijk over ZESHOEKEN (een obsessie van me) maar Rob had meer artistieke modellen in gedachten,,,,we zijn terecht gekomen zoals de foto laat zien op de gedraaide diabool vormen in verschillende houtsoorten uitgevoerd. Dit heeft tot heftige dicussie's en twijfels bij mij geleid over het sterk genoeg zijn om deze 1500kg te dragen maar zoals uit de praktijk is bewezen was dit onterecht. Hierop hebben we een constuctie van balkjes gemaakt die het gehele gewicht verdelen en een sterke ondergrond vormen voor het gehele aquarium. Nu moesten de voorbereidingen genomen worden om water en lucht van de kelder naar het aquarium te krijgen en andersom,,,er werden dus gaten geboord en driftig gehakt al waren de collega's daar niet blij mee, zodat we dit werk ver na schooltijd moesten uitvoeren. Ook de vloer onder de oude bak was erg smerig en daar is een stuk nieuwe vloerbedekking in een gele kleur gemaakt in dezelfde vorm als DE bak. Het behandelen van DE bak werd door de meeste collegae ook al niet zo gewardeerd omdat ze dat erg vonden STINKEN waar wij van mening waren dat het wel een lekkere lucht was,,,,maar ja smaken verschillen nou eenmaal.

Toen alle onderdelen en vormen en constructie's klaar waren moest het geheel opgebouwd worden met onderbrekingen van lakken en kitten; het was een zeer spannend werk, en daardoor ook erg vermoeiend en tijdrovend. Het viel ook nog eens samen met het einde van het schooljaar en dat is toch al zo'n drukke tijd. Dus hebben we het niet gered vóór de vakantie en zijn er dan ook wederom met volle energie in de vakantie tegen aan gegaan. Jan v U. was er ook en we hebben de bak aan het draaien gekregen al was het zonder de eiwit afschuimer die toen nog steeds lekte!!!!! In de drie weken dat we met de caravan op stap zijn gegaan en de visjes gevoerd werden door de gymmees Jeroen, heb ik mijn vrouwtje en zoon meegesleept naar vele zeeaquarium zaken en handels in pompen. Ik heb er één van gekocht, die was eigenlijk voor beregenings doeleinden bedoeld maar daar die van roestvrij staal was kon ie ook voor zeewater gebruikt worden volgens de meneer van de pompenhandel in Deventer,,, Dus toen we uitgerust thuis kwamen zijn we maar weer aan het bouwen geslagen en deze pomp geinstalleerd (werkte boven verwachting alleen wat te hard!!) En meteen de pvc eiwitafschuimer gesloopt en een HOUTEN ontworpen en gemaakt, deze werkt geweldig al is er altijd wat te verbeteren merkte we toen we hem onlangs schoonmaakten.Terug naar het verhaal,,,,we zijn in die laatste weken van de vakantie best erg druk geweest maar hebben de techniek aardig voor elkaar gekregen. De opbouw van het levend gedeelte was wel het leukst om te doen vindt ik,,,,je maakt zichtwerk, iets wat je van de voorgaande tijd niet had. Daar zagen de collegae en de leerlingen ook maar erg weinig van en ze hadden geen idee wat we allemaal hadden gemaakt,,,maar nu zie je echt resultaat!!!!! Het creeëren van een grot viel nog niet mee, boren en zagen in de levende steen ging best goed al zijn de machine's en de gereedschappen het daar waarschijnlijk niet mee eens, en dat inrichten van een grot is eigenlijk best moeilijk. Het staat mij nog steeds niet helemaal aan,,,we weten niet goed wat we er in moeten zetten. In Best bij de fir. Coenen hebben we een mooi stuk gekocht, maar later horen we van een kenner dat het nog nooit iemand is gelukt om xania langer dan een paar maanden goed te houden en dat is dan toch weer zonde,,,van het geld en de natuur!!We zijn na de vacantie gewoon doorgegaan met het rifaquarium en hebben nachtverlichting aangebracht, alleen weten we niet hoe het er uit ziet want we zijn er nooit 's nachts! Daarom zijn we al weer een paar maanden bezig om een WEBCAM IN het aquarium te plaatsen!! Maar dat heeft al zoveel tegenslag gehad dat het na wel 100 uur werk nog niet werkt. Het is nu zover dat de webcam onder water staat en beelden naar een computer zendt en dat deze die beelden ook ontvangt,,, en dat die computer aangesloten is op het internet!! Op de computer staat coffee cup, dat is een programmaatje dat de beelden naar internet verstuurd; deze zegt ook dat dat gebeurd maar op het internet is alleen een zwart schermpje te zien!!!!!!

We zijn ook bezig met zeepaardjes, deze worden gekweekt in diverse dierentuinen. Ze mogen ze niet voor comerciële doeleinden gebruiken maar wel voor educative doeleinden. Zodoende hebben we van Blijdorp de toezegging gekregen dat we een paar paartjes van hen krijgen en die hadden we ook al bijna gehad,,, ware het niet dat er vistuberculose uitgebroken is en ze in quarantaine moeten dat kan nog wel een paar maanden duren. Ondertussen kunnen wij de ruimte waar die diertjes in gaan zo goed mogenlijk maken en we zijn vast begonnen met het kweken van voedsel diertjes, dat is ook een project op zich.